مالیات چیست؟

یکی از موضوعات مهم در گسترش کسب و کارها در هر جامعه شناخت دقیق قوانین غیر قابل اجتناب که بار مالی برای شرکت ها دارد می باشد. که مالیات هم یکی از قوانین مهم و جدی و البته پر چالش برای شرکت ها خصوصاً شرکت های تولیدی و خلاق می باشد.

در این بین شرکت آریا گستر ساعی در حوزه تقویت کسب و کار شرکت ها در مقاله های مختلف سعی در آشنایی شرکت ها با قوانین مختلف می نمائید. در این مقاله که در دو بخش ارائه میشود به حوزه مالیات از جنبه ماهیتی و تعریف آن می پردازد.

در این مطلب پیش از هر چیز به تعریف مالیات پرداخته و سپس انواع مالیات را معرفی می‌کنیم، بعد از آن به مشمولین مالیاتی می‌پردازیم، کمی از معافیت مالیاتی و مودیان مالیاتی می‌گوییم و در مراحل بعدی به مسائل مهمی همچون دادرسی مالیاتی و اظهارنامه می‌رسیم.

مالیات از جمله مباحثی است که تمام آحاد یک جامعه به نوعی با آن درگیر هستند. با این حال، معمولا مدیران کسب‌وکارها، مدیران مالی، حسابداران، حسابرسان و صاحبان مشاغل مختلف بیشتر با آن روبرو هستند.

اگر در واحد مالی و حسابداری شرکت فعالیت داشته باشید یا مدیرعامل مجموعه‌ای باشید، بدون شک بحث مالیات از جمله مواردی است که باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشید.

مالیات چیست؟

برای مالیات تعاریف زیادی وجود دارد. در یک تعریف آکادمیک و ساده می‌توان اینطور گفت که مالیات یک نوع هزینه اجتماعی است که اشخاص حقیقی یا حقوقی و افراد یک ملت الزاما و به اجبار باید به دولت پرداخت کنند تا برای هزینه‌های خود از آن استفاده کند. و به مثابه یک نوع هزینه اجتماعی است که آحاد یک ملت در راستای بهره‌برداری از امکانات و منابع یک کشور موظفند آن را پرداخت نمایند تا توانایی‌های جایگزینی این امکانات و منابع فراهم شود.

در تمام دنیا بحث مالیات وجود دارد و یکی از کلیدی‌ترین مباحث اقتصادی هر کشور محسوب می‌شود. اما در هر کشوری حتما یک سلسله قوانین و اسناد بالادستی در مورد آن وجود دارد. در واقع بحث الزام و ملزم بودن دولت به دریافت مالیات برای اداره کشور در اینجا بسیار اهمیت دارد و برای این کار حتما یک سری قوانین و مقررات وجود دارد.

همانطور که ماده ۵۱ قانون اساسی کشور نیز به بحث مالیات اشاره کرده و بیان می‌کند که «هیچ مالیاتی وضع نمی‌شود مگر به موجب قانون. موارد معافیت و بخشودگی و تخفیف مالیاتی به موجب قانون مشخص می‌شود.»

اقتصاددانان معمولاً از مالیات بر مصرف در مقابل مالیات بر درآمد حمایت می‌کنند، به عنوان مثال در تحقیق در مورد مالیات، سیگار از جمله کالا‌هایی است که دولت‌ها برای جلوگیری از مصرف آن مالیات‌های سنگین بر آن وضع می‌کنند، یا مالیات بر مصرف گازوئیل.بر اساس گزارشی که بنیاد خیریه بلومبرگ به تازگی توسط رویترز منتشر کرده‌ است، صنعت تنباکو ۱۰ درصد درآمد‌های مالیاتی چین را به خود اختصاص داده، شرکت‌های دخانیات مانند فیلیپ موریس حدود ۶ میلیون اندونزیایی را تحت استخدام دارند و به تنهایی بیش از شش میلیارد دلار مالیات غیرمستقیم به صندوق دولت می‌پردازد.

هدف از وضع مالیات چیست؟

دولت به واسطه انواع مالیات بخشی از هزینه های عمومی جامعه و حفظ منافع اجتماعی و اقتصادی را امکان پذیر می‌سازد. می‌توان گفت تامین سرمایه لازم جهت انجام پروژه ها، ارائه خدمات عمومی و تامین هزینه فعالیت های دولت، هدف های اصلی وضع مالیات هستند.

طبق قانون (قوانین مالیاتی ایران)، پرداخت مالیات وضع شده، اجباری است و عدم پرداخت مالیات مجازات را در پی خواهد داشت. پرداخت مالیات نیز تنها و تنها توسط مراکز تحت نظارت دولت انجام می‌گیرد.

در نگارش بعدی به موضوع نرخ های مالیاتی و انواع مالیات ها پرداخته می شود

مشاهده مطالب مرتبط:

قانون جهش تولید دانش‌بنیان

آشنایی کامل با سرمایه ‌گذاران خطرپذیر یا Venture

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram